Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Walter Benjamin: Η τεχνική του συγγραφέα σε δεκατρείς θέσεις




Ι. Όποιος σκοπεύει να προβεί στη συγγραφή ενός μεγάλου έργου, πρέπει να καλοπερνά, κι όταν τελειώσει τη σύλληψή του να επιτρέψει στον εαυτό του οτιδήποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση του έργου.
ΙΙ. Αν θέλεις, μίλα γι΄ αυτό που ΄χεις ήδη γράψει, ενόσω όμως διαρκεί η εργασία μη διαβάζεις κομμάτια από τη δουλειά σου με άλλους. Κάθε ικανοποίηση που θα σου δώσει κάτι τέτοιο ανακόπτει το ρυθμό σου. Ακολουθώντας την αγωγή αυτή, η επιθυμία ανακοίνωσης που εντείνεται γίνεται τελικά κινητήριος μοχλός για την ολοκλήρωση του έργου.
ΙΙΙ. Προσπάθησε μες στις συνθήκες της δουλειάς σου ν΄ αποφεύγεις τη μετριότητα της καθημερινότητας. Μισή γαλήνη συνοδευόμενη από ανόητους θορύβους είναι αναξιοπρεπής. Αντίθετα, η συνοδεία μιας μουσικής σπουδής ή η συγκεχυμένη βουή της δουλειάς μπορούν να αποβούν καθοριστικές για τη δουλειά όσο η ηχηρή σιωπή της νύχτας. Αν αυτή οξύνει την εσωτερική ακοή, η άλλη αποβαίνει η λυδία λίθος ενός ύφους που η πληθωρικότητά του θάβει μέσα της ακόμα και τους εκκεντρικούς θορύβους.
IV. Απόφευγε τα τυχαία εργαλεία. Χρήσιμη είναι η επιμονή σε ορισμένα χαρτιά, πένες, μελάνια. Δεν είναι η πολυτέλεια, μα η αφθονία αυτών των εργαλείων που είναι απαραίτητη.
V. Μην αφήνεις καμία σκέψη να σου ξεφύγει λαθραία και ενημέρωνε το σημειωματάριό σου αυστηρά όπως οι αρχές τον κατάλογο των αλλοδαπών.
VI. Φρόντισε η πένα σου να μην ενδίδει εύκολα στην έμπνευση, όποτε θα την τραβά με τη δύναμη του μαγνήτη. Με όσο πιο μεγάλη σύνεση αναβάλεις την καταγραφή μιας ξαφνικής ιδέας, τόσο πιο ώριμη θα σου παραδοθεί. Η ομιλία κατακτά τη σκέψη, η γραφή όμως κυριαρχεί πάνω της.
VII. Μη σταματάς ποτέ να γράφεις επειδή δεν σου ΄ρχεται πια καμιά ιδέα. Επιταγή της λογοτεχνικής τιμής είναι να διακόπτεις τη δουλειά σου μόνον όταν πρέπει να σεβαστείς κάτι που έχεις κανονίσει (ένα γεύμα, μια συνάντηση) ή όταν το έργο έχει ολοκληρωθεί.
VIII. Κάλυπτε την παροδική έλλειψη έμπνευσης με την αντιγραφή στο καθαρό αυτού που έχεις γράψει. Μ΄ αυτό θα σου ξυπνήσει η διαίσθηση.
IX. Nulla dies sine linea (Να μην περάσει μέρα χωρίς γραμμή) -κάλλιστα ωστόσο, εβδομάδες.
X. Μη θεωρήσεις ποτέ ένα έργο ολοκληρωμένο αν δεν έχεις ξενυχτήσει μία φορά επάνω του ώσπου να ξημερώσει.
ΧΙ. Μην αποπερατώνεις το έργο σου μέσα στον συνηθισμένο χώρο εργασίας. Μέσα εκεί δεν θα βρεις το κουράγιο.
XIΙ. Στάδια της συγγραφής: Ιδέα - ύφος - καταγραφή. Το νόημα του καθαρογραψίματος είναι, την ώρα της αποτύπωσης η προσοχή να στρέφεται πια μόνο στην καλλιγραφία. Η σκέψη σκοτώνει την έμπνευση, το ύφος δεσμεύει τη σκέψη, η γραφή αποδίδει το ύφος.
XIII. Το έργο είναι η νεκρική μάσκα της σύλληψης.

μετάφραση: Νέλλη Ανδρικοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου