Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Οι «Αντανακλάσεις» της Αναστασίας Κροκίδη



Γράφει ο Βασίλης Πανδής

Με έναν απ' τους πιο εμπνευσμένους τρόπους, μέσω της ανίχνευσης ενός απ' τους καίριους πυλώνες της συλλογικής αισθητικής, η εικαστικός Αναστασία Κροκίδη ψαύει το συλλογικό ασυνείδητο της σύγχρονης κοινωνίας, χαρτογραφεί τις μητροπόλεις του καιρού μας, ανοίγοντας παράθυρο στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου.

Δέκα άτιτλοι πίνακες μικρού μεγέθους μάς καλωσορίζουν και μας καλούν να δεξιωθούμε κάτι απ' την ομορφιά, απ' τη μυρωδιά των δρόμων. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο καθένας μας γίνεται ένας flâneur του 2015, «κρατώντας τη ζωή του», περιπλανώμενος στους πολύβουους δρόμους, καταφέρνοντας ν' ανταμωθεί με τους υπόλοιπους κάτω απ' το φέγγος των «Αντανακλάσεων». Εκεί, όπου οι ακίνητες κούκλες κι οι αεικίνητοι άνθρωποι ανταλλάσσουν ρόλους, συνθέτοντας ένα πρωτότυπο μωσαϊκό και δημιουργώντας μιαν αδιάσπαστη ενότητα, εμπρός στο φόντο της ανήσυχης πόλης.

Με τα λόγια της ίδιας της κ.Κροκίδη:
...Εμπρός από καλαίσθητες βιτρίνες αφέθηκα να με ταξιδέψουν στον τόπο της μόδας, της τέχνης, του χρώματος, να δεχθώ το παιχνίδι των αντανακλάσεων μέσα από τα τζάμια, το μπέρδεμα της κούκλας με τους ανθρώπους, τα κτήρια, τα φώτα, που μοιάζουν να γίνονται όλα ένα και να δημιουργούν το ρυθμό της πόλης. Αυτό με έκανε να φέρω τις βιτρίνες κοντά μας...

Πολυέλαιοι, κρεμάστρες, ρούχα• χαρακτηριστικές οι λεπτές αρμονίες των χρωμάτων τους - και πλείστα όσα εξ αυτών, απαλά. Όπως μια απαλή πνοή μπροστά στις ιδανικά απεικονισθείσες απ' το χέρι της Αναστασίας Κροκίδη βιτρίνες.

Τέσσερις πίνακες τοποθετημένοι στο κέντρο της έκθεσης [1]

Έτσι λοιπόν, όλοι οι πίνακες διακρίνονται για τα απαλά κι όμως, τόσο ζωντανά χρώματα (λόγου χάρη, ο πίνακας 7 στο κέντρο της έκθεσης). Άλλωστε, «Δεν είμαι μια παραφωνία σκέτη,/ μέσα στη θεία συμφωνία,/ της αδηφάγου Ειρωνείας χάριν,/ που με ταρακουνάει, με κατατρώει λίγο λίγο;», γράφει ο Κάρολος Μπωντλαίρ, η ψυχή της νεωτερικότητας. Συνεπώς, ποτέ οι «παραφωνίες» δεν ειναι εξοβελιστέες - πολλώ μάλλον δε όταν αυτές κάνουν το νεωτερικό και μετανεωτερικό τοπίο να φαντάζει ακόμα ομορφότερο, αποτελώντας την ίδια την ιστορία, την ίδια την ψυχή του.

Μια έκθεση την οποία πρέπει, ασφαλώς, να επισκεφθούμε. Μια έκθεση στην ποια, ασφαλώς, πρέπει να επιστρέψουμε με την πρώτη ευκαιρία.


Στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου, έως τις 30 Αυγούστου (8:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.)

http://www.krokidi.com

[1]: Οι φωτογραφίες, απ' την προσωπική σελίδα της καλλιτέχνιδος στο Facebook.
[2]: Charles Baudelaire: L’Héautontimorouménos (Ο Αυτοτιμωρούμενος), Απόδοση στα ελληνικά: Βασίλης Πανδής, Ιδεοφορείν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου